Welkom op het forum van startpagina!

Dit forum staat op alleen-lezen. Je kan hier informatie zoeken en oude berichten terugvinden, maar geen nieuwe berichten plaatsen.

Naar overzicht van alle forums

zo heeeeee

 • Anonymous avatar

  Het Enneagram is de neerslag van een theorie, een model, van persoonlijkheidsstructuren. Lijkt moeilijker dan het is! Lees even verder.

  Het woord Enneagram is uit twee Griekse woorden samengesteld: ennea, wat negen betekent en grammos: model. Een ster met negen punten, een model met negen persoonlijkheden.

  Het Enneagram is al erg oud, maar heeft sinds enige tijd zijn plaats gevonden in de hedendaagse psychologie.

  Het Enneagram stamt naar men zegt uit de Soefi-traditie. Duizenden jaren terug ging je niet naar een psycholoog, maar ging je zelf op onderzoek uit in je binnenste. Een priester of spiritueel meester hielp je op die tocht. Dat ging mondeling en ook de kennis van leraar op leraar werd mondeling doorgegeven.

  Pas rond 1985 verschenen de eerste boeken over het Enneagram. De nadruk verschoof van spiritueel naar meer “werelds”.

  Het Enneagram wil een wegwijzer zijn naar het hoogste wat je wilt en kunt zijn. Het is en blijft een theorie! Een theorie die noodgedwongen beperkingen heeft, waarvan de belangrijkste is, dat hij negen typen onderscheidt, terwijl we toch met 15 miljoen mensen op dit hele kleine stukje aarde leven.

  Toch werkt het, ook al wordt een hele reeks verschillende elementen teruggebracht tot een aantal gemeenschappelijkheden. Dat classificeren heeft als voordeel dat typen snel kunnen worden herkend, maar het nadeel, dat details, kleine verschillen, over het hoofd worden gezien.

  Net als in een Flora een den van een spar wordt onderscheiden wordt in het Enneagram een dromer van een enthousiasteling onderscheiden. Met die Flora kun je in het bos een heel eind komen, ook al verschilt de ene den van de andere en is de ene spar de andere niet. En zo is het met het Enneagram ook.

  Door je Enneagram-persoonlijkheidstype te zoeken kun je veel van jezelf te weten komen, maar er zal steeds iets individueels zijn dat niet verklaard wordt en dat is het unieke aan jou. En dat vraagt van je om door te blijven zoeken. Leuk h�?

 • Anonymous avatar

  jaja ik snap het maar heb geen zin om nu alles te lezen hahahaa

 • Anonymous avatar

  Blijkbaar is het niet echt interresant, anders had dit bord wel wat drukker bezocht geweest :D:D